Matti Uusi-Kokko Ajatuksia Rannikko-Pohjanmaalta

Lääke länsimaiden ylipaino-ongelmaan

The Telegraph uutisoi ehdotuksesta, jossa tarjotaan verohelpotuksista ihmisille, jotka suostuvat taistelemaan ylipainoa vastaan Iso-Britanniassa. Miksei tällaista ratkaisua voisi kokeilla Suomessakin?

Ylipaino on länsimaissa kasvava ongelma, varsinkin Iso-Britanniassa. Yleensä tämä ongelma hyssytellään pois silmistä ja pelätään mielenpahoittajien viestejä mielipide-palstoilla. Kuitenkin osa ihmisistä uskaltaa oikeasti “hyökätä” tätä ongelmaa vastaan. Länsimaissa lihominen on jatkuvassa kasvussa, ihmiset liikkuvat yhä vähemmän ja ylipainon mukana tuomat terveysongelmat lisääntyvät. Myös aikuisiän diabeteksen kustannukset kasvavat jatkuvasti Suomessa ja muualla länsimaissa.

Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että ns. läskivero pitäisi saada Suomeen. On väärin verottaa elintarvikkeita yms. sillä lailla että kaikki joutuvat verotuksen kohteeksi. Asia on yhtä epäreilu kuin YLE-vero, vaikkei YLEn tuotantoa kulutakaan tai autovero, joka koskisi myös autottomia. Verohelpotus itsestään huoltapitäville olisi kaivattu piristysruiske jatkuvasti lihovaan yhteiskuntaan.

Yleensä vasta-argumentti on se, että kaikilla se ei ole kiinni elintavoista. Tämä marginaalinen joukko voi hakea siihen lääkärintodistuksen. Mutta jaksan uskoa, että muille 99,5% se on nimenomaan elintavoista kiinni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Maalmassa on miljardi ylipainoista ja lihavaa ihmistä. Jos joku olisi keksinyt toimivan dieetin, jolla todella laihtuu pysyvästi, niin tämä innovaatio olisi levinnyt ympäri maailmaa ja olisi laajasti käytössä.

Kuitenkaan tällaista dieettiä tai laihdutusmenetelmää ei ole yleisesti käytössä. Miksi?

Keksijöistä ei kuitenkaan ole pula. Jatkuvasti meille tarjotaan uusia dieettejä ja laihdutusmenetelmiä? Jos jonkin näistä todella toimisi, niin viiden vuoden kuluttua se olisi valloittanut maailman.

Kyse onkin siitä, että ei ole kehitetty mitään laihdutusmenetelmää, jolla ihmiset laihtuisivat pysyvästi. Sen sijaan ihmisille kyllä saadaan kaupattua erilaisia menetelmiä, joita he sitten turhaan kokeilevat ja pettyvät.

Ainoa menetelmä, joka mahdollistaa pysyvän laihtumisen on laihdutusleikkaus, jossa vatsalaukkua operoidaan eri menetelmin.

Suomessa kirjailija Pekka Hiltunen on kirjoittanut romaanin "Iso", jossa ministeri aloittaa poliittisen kampanjan lihavia ja ylipainoisia vastaan.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Eräs tehokas ja pysyvä menetelmä on elämäntaparemontti. Tietenkin se ei kaikille maistu, koska sitä ei voi helposti ottaa purkista. Se vaatii oikeanlaista syömistä ja joskus jopa hikoilua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Se jo auttaisi paljon jos istumisen sijasta seisottaisiin.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Olisi kirjoittajalle ihan avartuvaa, jos hän vähäksi aikaa ilman säästöjä, joutuisi tulemaan toimeen pelkällä työttömän peruspäivärahalla. Voisi kiinnittää huomiota siihen, miten terveellistä ruokaa hän silloin joutuis syömään, kun ei ole rahaa muuhun. Sitten on tietysti myös se geneettinen ryhmä, jolla on taipumusta lihavuuteen.

Läskivero verottaisi ennen kaikkea köyhyttä ja sen että kohdalle sattui vääränlaisia geenejä kantavia vanhempia. Mitä oikeudenmukaista siinä olisi?

Terveisin.

Ingmar Forne

Toimituksen poiminnat