Matti Uusi-Kokko Ajatuksia Rannikko-Pohjanmaalta

Kuka voi vaatia Suomessa elintasoaan maksettavaksi?

Kenelle kuuluu elintaso Suomessa? Kuka on oikeutettu valitsemaan kuka saa jäädä kotiin makamaan ja kenen pitää mennä töihin? Uuden hallitusohjelman julkaisun jälkeen olemme saaneet päivittäin lukea uutisista vuorostaan jokaisen eri ihmisryhmän valitusvirttä siitä, miten he joutuvat nyt ahtaalle, eivät tule toimeen, eikä heidän tehtävänsä ole osallistua näihin talkoisiin, jotka ovat välttämättömiä tämän maan selviämiseen tästä lamassa tai edes pysäyttää velkaantuminen.

Kovaääniset, pienet ryhmät ovat tapansa mukaan tietenkin eniten äänessä, kuten arvata saattoi. Mutta myös opiskelijat ovat käärmeissään tukien hienovaraisesta hiomisesta ja koulutuksen rahoituksen leikkaamisesta.

Mutta missä menee se raja, miten voidaan määritellä että kenen elintaso tulee kustantaa verovaroista? Onko pitkäaikaisten opiskelijoiden oikeutettua nostaa vuodesta toiseen tukiaisia, vai voitaisiinko olettaa että jokaisen tulisi täyttää edes tietty määrä vuosikymmeniä myös veronmaksajana, niiden nostamisen sijaan?

Omalla kohdallani aikanaan opintotuki meni vuokraan ja loput muihin laskuihin. Loput rahat tuli kesätöistä säästöön jääneistä tuloista. Tässä tietenkin joku ajattelee ettei voi vaatia ihmistä säästämään talven varalle ja pitää saada hummata kun kerran rahaa löytyy kerrankin. Mutta eikö silloin menetä oikeutensa valittaa tukien pienuudesta? Varsinkin kun joku toinen pystyy elämään säästeliäästi ja nykyisellä tukitasolla. Kuten moni muukin asia, tuilla toimeentuleminen on asennekysymys.

Onko punavihreässä yliopistokuplassa kasvaneella ja eläneellä realistinen kuva elämän realiteeteista ja siitä miten hänen elämäntyylinsä maksetaan? Olisi kiva vain matkustella pitkin maailmaa ja litkiä lattea suurkaupungin katukahvilassa ja jäädä loppuelämäkseen ns. nettosaajaksi, mutta onko se oikeutettua? Mikä määrittelee sen, kenen tehtävä on olla verojen nettomaksaja ja kuka voi jäädä nettosaajaksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat