Matti Uusi-Kokko Ajatuksia Rannikko-Pohjanmaalta

Tuloerot ja olkiukot

Viimeaikoina on käyty kiivasta keskustelua siitä, miten Suomen tuloerot ovat kasvamassa kestämättömiin mittasuhteisiin. Tämä viesti on tietenkin tullut enemmän opposition suunnasta, vaikka Suomen tuloerot ovat Euroopan mittapuulla verrattain alhaiset. Tämän valheellisen maailmankuvan viljely on tietenkin Vasemmistolle tarpeellista äänien saannin varmistamiseksi.

Toinen asia, mikä vasemman laidan kannattajilta jää ottamatta huomioon (tahallisesti tai vahingossa) on köyhyyden ja tuloerojen erottaminen toisistaan. Oppositio on tarpeettomasti tehnyt tuloeroista olkiukon, että ne automaattisesti tarkoittaisivat ihmisten köyhyyden lisäämistä. Missään vaiheessa ei ole ollut ideana, poislukien Vasemmiston mielikuvissa, että tuloeroilla pyritään vain polkemaan matalapalkkaisia alaspäin oikeiston toimesta. Tietenkin Vasemmiston olemassaolo edellyttää, että myös keskituloiset ajattelevat tarvitsevansa tulonsiirtoja ja muita tukiaisia, puhumattakaan pienituloisista.

Näiden asioiden lisäksi tuloeroista puhuttaessa ihmisiltä usein tuntuu unohtuvan, että isompituloiset myös tekevät lähes jatkuvasti töitä. Milloin istuvat toimistolla, millon lukevat alan kirjallisuutta, milloin tekevät töitä kotoa. Jos teet robotilla korvattavaa työtä klo 8-16 päivästä toiseen, olet ehkä syystäkin pienituloinen. Tämän takia meillä on tulonsiirrot olemassa, vaikkakin huonosti suunnitellusti. Tämäkin asia on mahdollista muuttaa. Siitä tämä taantuva valtio ei hyödy yhtään mitään, että kaikista tehdään väkisin yhtä köyhiä.

Ensimmäisiä askelia parempaan olisi ehdottomasti julkisen sektorin pienentäminen ja täten kulujen karsiminen. Valtion ei tarvitse olla kaikessa mukana ja yksilön vastuuta tulee lisätä merkittävästi tämänhetkisestä. Julkisen sektorin tulisi hoitaa vain asioita, jotka ovat kannattamattomia yksityisen puolen hoitaa. Kaikesta muusta jokainen voi maksaa rahoistaan, joita säästyy ratkaisevia määriä, kun veroja ei tarvitse enää kerätä samalla mittapuulla. Tulonsiirrot taas auttavat yksilöitä, jotka ovat haastavammassa elämäntilanteessa, mutta niiden ei pitäisi olla automaatio, joiden määrän jokainen pyrkii maksimoimaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Olen blogistin kanssa jokseenkin samaa mieltä siitä, että vasemmisto hallitukselle esittämässään kritiikissä sotkee onnettomasti tuloerot ja köyhyysongelman keskenään. Tähän hallituksen on helppo vastata asian vierestä, koska vasemmisto on jo kysymyksessään asiat sotkenut. Väärinkäsitysten taustalla on alhaista älykkyysosamäärää tai kieroa mielenlaatua heijasteleva puhetapa, jossa työllisyys- ja elinkeinopolitiikan hallinnonalaan kuuluvat asiat sotketaan sosiaalipolitiikkaan ja päinvastoin. Edelliseen kuuluvat työllisyys ja työnteon kautta saatavat tulot ja jälkimmäiseen köyhyyttä ja syrjäytymistä torjuva sosiaalipolitiikka eli yhteiskunnan määrittelemien tulonsiirtojen kautta etuisuuksia menojensa kattamiseen saavan väen ongelmat. Näiden välillä on riippuvuutta, mutta nyt sekä vasemmisto että oikeisto sotkevat nämä kaksi asiaa hankalalla tavalla keskenään. Oikeisto tekee tätä jopa räikeämmin ja vähättelee sosiaalipolitiikan piiriin kuuluvia köyhyysongelmia ja yrittää muuntaa ne puhtaasti työllisyyspoliittisiksi kysymyksiksi.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Asia on juuri näin. Todennäköistä on, että nämä kaksi käsitettä sotketaan keskenään tarkoituksellisesti, samalla aliarvioiden äänestäjien älykkyyttä. On myös totta, että oikeisto ja vasemmisto ajaa näissä asioissa enemmän tai vähemmän samaa agendaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Blogisti voisi myös lukea tämän:

"Meitä köyhiä on jo yli 1,3 miljoonaa, asunnottomia ja ulosotonasiakkaina sekä leipäjonoissa enätysmäärin ahkeria suomalaisia isänmaan todellisia rakentajia. Te sokeat ja kuurot ette heitä näe ettekä kuule.

Suomen Keskusta rp:ssä on tapahtumassa kokoomuslaisten luoman valtakiiman jälkeen hillotolppaministerijoukon keskellä jonkinmoinen herääminen. Ollaan kuulemma oltu laiskoja ja hyväuskoisia.

Ette ole olleet vaan välinpitämättömiä suomalaisista ja ihmisistä ylipäätään. Miten se Kekkonen osuvasti totesikaan, "te saatanan tunarit".

Keskustalaiset ministerit ja kanisterit. Älkää tulko tänne näyttäytymään. Kunnioittakaa sen verran meitä suomalaisia. Pysykää poissa hautautuneina hyväosaisuuden poteroihinne.

Herätyksenne syykin on selvä. Vaalit lähestyy ja vaalitappio sen mukana. Taas on lupa valehdella ja luvata."

http://tuomohirvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244041-...
____________________

P.S. Mitä meidän eläkeläisköyhien tulisi tehdä?
KEPUn hallitusohjelmassa ei ollut kuin raippoja. Ja nimenomaan pienituloisille eläkeläisille.

Henry

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Minua ei tarvitse vaatia verolle Keskustan kansanedustajien tai pääministerin teoista, yhteenkään päätöseen ei ole minulta kysytty mielipidettä.

Kaiken tuon verouudistuksen ja julkisen sektorin uudelleenrakentamisen tarkoitus on nimenomaan auttaa vähävaraisia ja vähentää julkisen sektorin kuluja. Voit vaikka tutustua Elina Lepomäen ajatuksiin koko sosiaaliturvan uudelleenrakentamisesta.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005399055.html

Toimituksen poiminnat