Matti Uusi-Kokko Ajatuksia Rannikko-Pohjanmaalta

Aselaki ja tarpeeton byrokratia

Hain jälleen aseen hankintalupaa alkuvuodesta. Ajattelin, että nyt varmaan asia hoituu ennätysajassa, koska tähän aikaan kyseisen asian puitteissa ei monikaan ole, ruuhkahuippu osuu loppukesälle ja syksylle, ennen metsästyskauden loppua. Kuinka väärässä olinkaan, lupien saapumiseen on tähän mennessä mennyt yli viisi viikkoa. Jossain määrin tämän taustaselvittelyn yms. voisi ymmärtää, jos kyseessä olisi ensikertalainen tai poliisille entuudestaan tuntematon henkilö. Omistan kuitenkin entuudestaan useita aseita, olen tehnyt tarpeettomaksi todetun psykologisen testinkin kaksi kertaa (ei moitteita kummallakaan kerralla), lisäksi pystyn todistamaan harrastuneisuuteni vuosiksi taaksepäin. Sain jopa kanslistilta hyvää palautetta valmistautumisestani, kun kaikki tarvittavat dokumentit olivat valmiina.

Mielestäni Suomessa käytetään tunnollisten ja luotettaviksi todettujen ihmisten vahtimiseen turhan paljon resursseja. Aselakia pitäisi järkeistää ja lupaprosessi pitäisi yhteinäistää koko Suomen alueella. Tällä hetkellä tietääkseni alueelliset erot ovat todella suuret. Kyse ei ole siitä, että ase pitäisi saada mahdollisimman äkkiä, koska “ase vain on siistiä omistaa”, vaan tarpeettomasta byrokratiasta, joka tämän prosessin takana on. Asevastaisuus ei ole hyvä peruste liioitellulle byrokratialle.

Liberaalipuolueen puolueohjelmassa on linjattu seuraavanlaisesti:

“Aselakeja ei tule kiristää. Aselupajärjestelmää on kehitettävä siten, että yhdellä luvalla voi omistaa useamman aseen. Poliisin resurssit on kohdistettava ensimmäistä aselupaansa hakevien seulontaan eikä henkilöihin, joilla on jo aselupa.”

Floridassa on äskettäin tapahtunut, erittäin valitettava kouluampuminen, josta media on tapansa mukaan repinyt irti kaiken mahdollisen. Poikkeuksellista koulussa ammuskelu ei Amerikassa ole, niitä tapahtuu siellä useita vuosittain. Ongelma tämän tapauksen taustalla on selvästi mielenterveysasioissa, ei niinkään aselaeissa. Näihin asioihin pitäisi myös Suomessa enemmän panostaa.

Suomessa on paljon aseita suhteutettuna väkilukuun, mutta lailliset aseet ja niiden vastuuntuntoiset omistajat eivät ole ongelma. Enemmän harmia tuottavat laittomat aseet ja mielenterveysongelmat. Nämä kaksi asiaa yhdistettynä luovat mahdollisuuksia mitä kamalampiin lopputuloksiin.

 

Kirjoittaja on reservin luutnantti, jonka mielestä aseiden demonisointi mielenterveysongelmien varjolla on tarpeetonta keppihevosen käyttöä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Aika omituinen piirre on sekin, että lupaprosessi on käytävä läpi myös silloin, jos vaihdat omistamasi aseen uuteen samanlaiseen. Eipä silti, asia harmittaa kauppiaita varmaan vielä enemmän.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Kyllä. Jo omistetun samanlaisen kaliiperin tai toimintatavan aseissa ei pitäisi olla mitään epäselvää viranomaisenkaan näkökulmasta. Tämä on juuri sellaista tarpeetonta byrokratiaa, jota tulee karsia.

Käyttäjän AaroJuhanaKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Minä olen aikaisemmin kirjoittanut tuliasedirektiivistä ja sen täytäntöönpanosta.
http://aarojuhanakustaanheimo.puheenvuoro.uusisuom...
http://aarojuhanakustaanheimo.puheenvuoro.uusisuom...
EU-direktiivin vaatimat lipasrajoitukset voitaisiin käsitykseni mukaan kiertää Suomessa päällekkäisin keinoin.
Pelkään kuitenkin, että niin ei ehkä kuitenkaan tehdä.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Päivitys tähän tilanteeseen. Tänään, eli noin 8 viikon byrokratian jälkeen, minulla oli noin 7 minuutin pituinen haastattelu jossa käytiin enemmän tai vähemmän samat asiat läpi kuin hakemuksessa. Tämän jälkeen annettiin vihreää valoa ja hyväksytyt hakemukset tulevat postissa.

Minulla ei varsinaisesti ole tätä haastattelua vastaan mitään, mutta 8 viikon odotusaika täysin sesonkiajan ulkopuolella hämmästyttää. En tiedä mitä tällä aikaa on tehty, mutta haluan uskoa, että siitä voitaisiin karsia tarpeetonta tekemistä reilusti pois.

Toimituksen poiminnat