Matti Uusi-Kokko Ajatuksia Rannikko-Pohjanmaalta

Kansan Uutiset ja mielikuvien vääristely

Kansan Uutiset uutisoi (4.5.2018) kuinka reserviläiset ja aseharrastajat ovat saaneet lobattua tahtonsa läpi. Tämä lauseena ihmetyttää minua, koska aselait ovat ainoastaan kiristyneet viime vuosina ja tuskin kukaan kummankaan ryhmän jäsen on moista tahtonut. No, tämä olkoot sivuseikka. Enemmän silmääni pisti uutisen jatkuva maininta “sotilastyyppisistä aseista”. Ehkä eniten yksi kappale:

“– Niin kutsuttuihin sotilastyyppisiin aseisiin liittyy riskejä, että järjestäytynyt rikollisuus, terroristit tai erilaiset mielenterveydeltään järkkyneet tai ideologisesti nyrjähtäneet pääsevät käsiksi liian tehovoimaisiin aseisiin.”

Itse miellän, kuten varmasti muutkin reserviläiset ja aseharrastajat, sotilastyyppisiksi aseiksi sarjatuliaseet. Näihin aseisiin on pääsy vain puolustusvoimilla ja poliisilla, mahdollisesti myös järjestäytyneellä rikollisuudella. Siihen ei tosin aselait vaikuta. Siviilihenkilöille taas ei myönnetä hankkimislupia sarjatuliaseisiin, ihan hyvästäkin syystä. Niiden tulivoima on eri luokkaa puoliautomaattiaseen kanssa.

Suurempi ongelma mielestäni on valheellisilla termeillä rakennettujen mielikuvien viljely kansalaisille ja tarpeeton pelon lietsonta. Reserviäiset ja ampumaharrastajat radoillaan ovat keskimäärin nuhteettomampaa kansanosaa. On turha lietsoa pelkoa esimerkiksi Turun puukotuksen varjolla (KU:n jutussa) ja verrata kyseistä terroristitekoa aseharrastajien toimintaan. Ehkä olisi syytä tuoda esille, miten hankala prosessi pistoolin tai reserviläiskiväärin hankinta on.

Uutisessa myös mainittiin, että aselupakäytäntöjä on helpotettu “huomattavasti”. Tämä on toinen epätosi väite, niitä on kiristetty, jatkuvasti. Se, ettei niitä enää kiristettäisi, ei ole helpottamista.

Liberaalipuolueen puolueohjelmassa on linjattu seuraavanlaisesti:

“Aselakeja ei tule kiristää. Aselupajärjestelmää on kehitettävä siten, että yhdellä luvalla voi omistaa useamman aseen. Poliisin resurssit on kohdistettava ensimmäistä aselupaansa hakevien seulontaan eikä henkilöihin, joilla on jo aselupa.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Suomessakin on laillisesti yksityisomistuksessa sarjatuliaseita ehkä jopa enemmän väkilukuun suhteutettuna kuin Yhdysvalloissa. Useimmat niistä on luvitettu keräilyperusteella. Mielestäni niille ei kuitenkaan tarvita yhtään enempää rajoituksia, koska niillä ei tehdä rikoksia käytännössä lainkaan.
Koska ne ovat usein historiallisesti arvokkaita olisi hyvin ikävää jos niitä jouduttaisiin deaktivoimaan nykyisten EU-standardien mukaisesti.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Nimenomaan. Tietääkseni luvallisilla, asekeräilijoillä olevilla sarjatuliaseilla ei tehdä Suomessa yhtään rikosta. Muutenkin pitäisi julkiseen keskusteluun tuoda esille, miten paljon laillisilla aseilla yleensäkin Suomessa tehdään toista ihmistä kohtaan rikoksia. Tietenkään tulokset eivät sovi siihen agendaan, millä nykyistä aselakien kiristämistä perustellaan.

Toimituksen poiminnat